Offroad reizen door Griekenland: Verkeer
Ga naar de inhoud
Verkeer
Rijden in Griekenland
Het Griekse wegennet bestaat uit hoofdsnelwegen die met Europese subsidies zijn aangelegd en die voortdurend gemoderniseerd en verlengd worden. De hoofdsnelwegen zijn tolwegen, die erg goed onderhouden worden en van groot belang zijn voor de ontsluiting van regio's.

Als onderliggende infrastructuur zijn er de oude provinciale (snel)wegen, de Ethniki Odos die de dorpen bereikbaar maken. Vaak zie je onderweg links en rechts oude stukken asfalt van de vorige generatie wegen. Hoe verder je van de beschaving komt zijn in de dunbevolkte gebieden de wegen vaak smal en matig tot slecht onderhouden. Kijk dan ook niet verrast wanneer in één keer het asfalt ophoud en overgaat in gravel. Fileleed zoals wij die in Nederland kennen ontstaat in Griekenland alleen in en rond de grote steden.

De belangrijkste snelwegen zijn:
De A1 of Aichaia Odos: die de zuid-noord verbinding verzorgt vanaf Athene naar het noorden
De A2 of Egnatia Odos: de route Igoumenitsa-Turkije van west naar oost, gaat door de bergachtige Griekse regio's Epirus, West-Macedonië en Centraal-Macedonië en door de gebergtes Pindos en Vermion. De weg omvat 76 tunnels (met een gezamenlijke lengte van 99 km) en 650 bruggen.
De A7 of Odos Kendrikès Peloponnisou is de hoofdverbinding van Korinthe, dwars over de Peloponnesos naar Kalamata in het zuiden.
De A8 of Olympia Odos, de oost-west verbinding van Athene, over Korinthos naar Patra. Samen met de A1 de belangrijke aanvoerroutes naar de havensteden Igoumenista en Patras

Zoals je op onderstaande kaart kunt zien, is de infrastructuur van de hoofdsnelwegen cruciaal voor de economie.
De verkeersborden langs de grote doorgaande wegen zijn tweetalig: het voor ons leesbare Romeinse schrift en het Grieks. Kom je meer in de binnenlanden, dan blijft er alleen het Griekse schrift over en vertonen de borden alle soorten van kalibers kogelgaten. Met de huidige navigatiemiddelen en het onderliggende kaartmateriaal is de weg vinden een stuk eenvoudiger geworden. Maar pas op! Er zijn heel veel dorpen die dezelfde naam hebben zoals bijvoorbeeld Agios Nikolaos of Agios Dimitrios. Heb je dat als bestemming is het toch nog zoeken en als je volledig onbekend bent... gokken.

De verkeersregels zijn in Griekenland nagenoeg gelijk maar worden door de Grieken soms nogal nonchalant gehanteerd. Een doorgetrokken streep overschrijden, inhalen in bochten, snelheid, dubbel parkeren, toeteren... de Grieken gaan er relaxed mee om. Resultaat is wel dat ze een erg hoog aantal verkeersslachtoffers kennen.

© 2021/2022 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud