Albanie als bestemming voor de 3-landen offroad reis
Ga naar de inhoud
Praktische informatie Albanië

 • Adressen Albanië
  Ambassade van Albanië in Nederland Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag T: 070-4272101 F: 070-4272083 E: embalba@xs4all.nl   Ambassade van Albanië in België Keverslaan 11, 1000 Brussel ...

 • Communicatie
  Albanië beschikt over een mobiel netwerk. Bellen met je Nederlandse mobieltje is mogelijk in stedelijke gebieden, in afgelegen berggebieden is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of ...

 • Elektriciteit
  Albanië heeft een netspanning van 230 volt. Voor de stopcontacten is geen verloopstekker of wereldstekker nodig.  

 • Medische zorg
  Hoewel inentingen voor Albanië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, ...

 • Geldzaken
  Lokale valuta is de Lek. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter. Je kunt de Lek alleen in Albanië aanschaffen. In de grotere steden zijn geldwisselkantoortjes of filialen van Western Union en Money Gram. In Tirana ...

 • Fotograferen
  Als je personen fotografeert, is het wel zo beleefd om vooraf toestemming te vragen. Religieuze diensten mogen niet gestoord worden. In musea mag niet altijd gefotografeerd worden. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie ...

 • Veiligheid
  Albanië is een veilig land. Maar zoals overal moet je ook hier oppassen voor zakkenrollers. Zij zijn vooral actief in drukke straten en op busstations. Wees voorzichtig in het verkeer. Actuele informatie over de veiligheid ...

 • Reisdocumenten
  Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of ...

 • Tijdsverschil
    Albanië kent gen tijdsverschil met Nederland en België

Ambassade van Albanië in Nederland
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag
T: 070-4272101
F: 070-4272083
E: embalba@xs4all.nl

Ambassade van Albanië in België
Louizalaan 179, 1050  Brussel
T: +32 2 640 14 22
E: embassy.brussels@mfa.gov.al
I: www.ambasadat.gov.al/belgium

Nederlandse ambassade in Tirana
Rruga Asim Zeneli 10, Tirana
T +355 42 240 828
E: tir@minbuza.nl
I: www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie

Belgisch Honorair Consulaat in Tirana
Rruga Marin Barleti, Palati 307
9001 Lushnje
T +355 68 202 41 56
E consubelalb@hotmail.com
Belangrijke adressen
Communicatie
Medische zorg
Albanië beschikt over een mobiel netwerk. Bellen met je Nederlandse mobieltje is mogelijk in stedelijke gebieden, in afgelegen berggebieden is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Albanees telecombedrijf.  Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’).  

Het internationale toegangsnummer voor Albanië is +355; vanuit Albanië naar Nederland: +31, naar Belgie: +32.

Internet   
Veel hotels bieden (draadloos) internet aan en hebben gratis WiFi. Het aanbod van internetcafés is beperkt.  
Hoewel inentingen voor Albanië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be.

Reisapotheek
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Medische zorg
Het niveau van de medische zorg is laag, vooral buiten Tirana. In geval van nood kun je naar de eerste hulpafdeling van het plaatselijke ziekenhuis. Sluit een goede reisverzekering af. Soms moet je contant betalen voor geleverde medische zorg. In geval van ziekenhuisopname of specialistische zorg, kun je het best direct contact opnemen met je verzekering. Voor noodsituaties kun je terecht bij de Nederlandse Ambassade in Tirana.
De lokale valuta in Albanië is de Lek. Er zijn muntjes van 5. 10, 20, 50 en 100 lek. De biljetten zijn er van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 lek. Het is niet nodig om voor je reis al Lek te regelen. In grote steden kan je genoeg pinautomaten vinden.  Ook op de luchthaven kan je met je pinpas geld opnemen.
Geldzaken
Soms is het wel even goed zoeken naar een automaat die jouw bankpas accepteert want dat is niet altijd het geval. Geen paniek en geef de moed niet op!  Zoek gewoon even verder en je vindt er vanzelf één die dat wel doet! In kleinere dorpen zijn geen pinapautomaten, neem dus altijd voldoende cash mee.

Ook in hotels is het nog niet overal gebruikelijk dat je met je pinpas of creditcard kan betalen, zeker bij guesthouses willen ze graag dat je contant betaalt. Hetzelfde geldt voor kleine restaurants en supermarktjes. Bij grotere restaurants en supermarkten is pinnen wel mogelijk. Check dus voordat je iets besteld even of je met je pinpas kan betalen en zorg dat wanneer dit niet mogelijk is, je genoeg contanten hebt. In sommige (heel toeristische) gevallen kan je ook met euro’s betalen maar reken er niet teveel op, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

Wanneer je gepind hebt, en je hebt grote biljetten gekregen, probeer deze dan eerst te breken bij bijvoorbeeld een grote supermarkt, Bij kleine winkeltjes en restaurants maar ook bijvoorbeeld in de bus is een biljet van 5000 lek onhandig als je 200 lek moet betalen.

Pinpas
 • Creditcards worden in beperkte mate geaccepteerd.
 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Visa, Cirrus- of Maestrologo.
 • Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.

Contant geld
 • Albanë heeft voldoende geldautomaten.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op mastercard.com/atmlocator en visa.com/atmlocator. Ook een navigatie hulpmiddel kan bij het zoeken naar een betaalautomaat behulpzaam zijn.
 • Banken en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.
 • Wissel voor vertrek Albaans geld weer om of geef het uit. Elders is de Albaanse Lek niet of nauwelijks te wisselen.

Tips
 • Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard. Als er een vast bedrag per verrichting gerekend wordt, is frequent gebruik van een pinpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op reis gaat. Bij een creditcard kun je de bestedingslimiet verhogen door een extra bedrag naar de creditcardrekening over te schrijven of door een hoger krediet aan te vragen bij de bank of creditcardmaatschappij.
 • Laat je pinpas bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren.
 • Kijk voor meer informatie en tips op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/betalen-in-het-buitenland.

Bijzonderheden
Meestal worden ook euro's (vooral bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd, doorgaans tegen een iets ongunstiger koers.
Als je personen fotografeert, is het wel zo beleefd om vooraf toestemming te vragen. Religieuze diensten mogen niet gestoord worden. In musea mag niet altijd gefotografeerd worden. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen
Albanië is een veilig land. Maar zoals overal moet je ook hier oppassen voor zakkenrollers. Zij zijn vooral actief in drukke straten en op busstations. Wees voorzichtig in het verkeer.

Actuele informatie over de veiligheid in Albanië vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Albanië) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.
Fotograferen
Veiligheid
Reisdocumenten
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
© 2021/2022 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud