Noord Macedonie - praktische informatie voor de 3-landen reis
Ga naar de inhoud
Praktische informatie Noord Macedonië

 • Adressen Noord Macedonië
  Ambassade van Noord Macedonië in Nederland, Laan van Meerdervoort 50C, 2517 AM Den Haag T: +31 70 427 4464 Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag T: 070-4272101 E: hague@mfa.gov.mk ...

 • Communicatie
  De mobiele markt van Macedonië wordt bediend door slechts twee mobiele netwerkoperatoren, A1 Mobile en T-Mobile. Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig ...

 • Elektriciteit
  Noord Macedonië heeft een netspanning van 230 volt. Voor de stopcontacten is geen verloopstekker of wereldstekker nodig.  

 • Medische zorg
  Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Macedonië. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder de DTP- en Hepatitis A-vaccinatie.
  Wij raden reizigers daarom te allen ...

 • Geldzaken
  De Munteenheid is de Denar (MKD), Pinpas:  Creditcards worden in beperkte mate geaccepteerd. Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen ...

 • Fotograferen
  Het is verboden om foto’s te maken van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten in Macedonië. Eenzelfde verbod geldt voor ...

 • Veiligheid
  Noord Macedonië is een veilig land. Maar zoals overal moet je ook hier oppassen voor zakkenrollers. Zij zijn vooral actief in drukke straten en op busstations. Let extra op in het verkeer, zeker als je ...

 • Reisdocumenten
  Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of ...

 • Tijdsverschil
    Noord Macedonië kent geen tijdsverschil met Nederland en België

Ambassade van Noord Macedonië in Nederland
Laan van Meerdervoort 50C, 2517 AM Den Haag
T: +31 70 427 4464
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag
T: 070-4272101
E: hague@mfa.gov.mk

Ambassade van Noord Macedonië in België
Wetstraat 38, 1040 Brussel
T: (+32) 2 732 91 08 (+32) 2 734 56 87
F: (+32) 2 732 07 17 (+32) 2 732 91 11
E: brussels@mfa.gov.mk

Nederlandse ambassade in Skopje
Aminta III (Leninova) 69/71
Skopje 1000
T: (+389) 23109250
Via WhatsApp +31 6 8238 7796
I: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noord-macedonie

Belgisch Consulaat in Skopje
Koco Racin 14/4-3,
Skopje 1000
T: (+389) 2 3136 209
E: skopje@diplobel.fed.be
Diplomatieke vertgenwoordingen
Communicatie
Medische zorg
De mobiele markt van Macedonië wordt bediend door slechts twee mobiele netwerkoperatoren, A1 Mobile en T-Mobile. Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas valt Macedonië – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – nog niet onder de EU.
Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen.

Noord Macedonië beschikt over een mobiel netwerk. Bellen met je Nederlandse mobieltje is mogelijk in stedelijke gebieden, in afgelegen berggebieden is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Noord Macedonisch telecombedrijf.  Een overzicht van databundels en de kosten voor bellen per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’).  De roamingkosten liggen behoorlijk hoog wees daar alert op!

Het internationale toegangsnummer voor Noord Macedonie is +389 vanuit Albanië naar Nederland: +31, naar Belgie: +32.

Internet   
Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in openbare gelegenheden, hotels en restaurants. Veel hotels bieden (draadloos) internet aan en hebben gratis WiFi. Het aanbod van internetcafés is beperkt.  

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Macedonië. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder de DTP- en Hepatitis A-vaccinatie.
Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl. Voor Belgie staat actuele informatie op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be.

Reisapotheek
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Medische zorg
Het land erfde na de onafhankelijkheid in 1991 een grote gezondheidsinfrastructuur met goed verdeelde openbare gezondheidsdiensten. Er werden particuliere ziekenhuizen geopend en de eerstelijnszorg werd geprivatiseerd. Vervolgens zijn zowel publieke als private aanbieders geïntegreerd in één door de sociale verzekering gefinancierd model dat wordt beheerd door het Health Insurance Fund van Noord-Macedonië. De openbare ziekenhuissector wordt als inefficiënt beschouwd en is niet populair bij zowel patiënten als professioneel personeel. 90% van de bevolking is binnen 30 minuten bij een gezondheidsdienst.

Volgens de Euro Health Consumer Index heeft het Macedonische gezondheidssysteem de meest opmerkelijke vooruitgang geboekt van welk land dan ook in de geschiedenis van hun Index, van de 27e naar de 16e plaats in 2014, omdat ze door de implementatie van een real-time e-Booking-systeem de wachtlijsten zo aanzienlijk hebben verminderd.Vanaf juli 2013 kan elke huisarts in realtime een boeking maken bij elke gespecialiseerde of zware diagnostische apparatuur in het land terwijl de patiënt aanwezig is. Ze beoordeelden Macedonië in 2015 als zestiende in Europa. De Doctor's Chamber of Macedonia klaagt dat er een discrepantie is tussen de beschikbare middelen en de verwachte kwaliteit van de dienstverlening, dat faciliteiten niet efficiënt worden gebruikt, apparatuur verouderd is en dat het personeel niet effectief wordt gebruikt .

Drinkwater
In Macedonië wordt veel chloor toegevoegd aan het leiding water. Dit kunt u erg duidelijk ruiken en proeven, veel mensen vinden dit water dan ook vies om te drinken. Het kan echter geen kwaad om het leiding water te drinken, u wordt er niet ziek van.


De Munteenheid is de Denar (MKD)

Pinpas
 • Creditcards worden in beperkte mate geaccepteerd.
 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.

Contant geld
 • Noord-Macedonië heeft voldoende geldautomaten.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op mastercard.com/atmlocator en visa.com/atmlocator.
 • Banken en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.
 • Wissel voor vertrek Noord-Macedonisch geld weer om of geef het uit. Elders is de Noord-Macedonische denar niet of nauwelijks te wisselen.
 • Actuele informatie over bankbiljetten en munten is te vinden op nbrm.mk/?ItemID=C2B15406ABC3BC46B2525F66092FB01D.

Tips
 • Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard. Als er een vast bedrag per verrichting gerekend wordt, is frequent gebruik van een pinpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op reis gaat. Bij een creditcard kun je de bestedingslimiet verhogen door een extra bedrag naar de creditcardrekening over te schrijven of door een hoger krediet aan te vragen bij de bank of creditcardmaatschappij.
 • Laat je pinpas bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren.
 • Kijk voor meer informatie en tips op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/betalen-in-het-buitenland.

Bijzonderheden
Meestal worden ook euro's (vooral bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd, doorgaans tegen een iets ongunstiger koers.
Geldzaken
Het is verboden om foto’s te maken van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten in Macedonië. Eenzelfde verbod geldt voor de meeste kerken en musea. Let op de bordjes bij binnenkomst.
Fotograferen
Noord Macedonië is een veilig land. Maar zoals overal moet je ook hier oppassen voor zakkenrollers. Zij zijn vooral actief in drukke straten en op busstations. Let extra op in het verkeer, zeker als je buiten de hoofdwegen rijdt. De kleinere wegen in Noord-Macedonië zijn vaak niet goed onderhouden. Rijd ook niet in het donker, want veel weggebruikers rijden onverlicht rond.

Actuele informatie over de veiligheid in Noord Macedonië vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Noord Macedonië) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Veiligheid
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
Reisdocumenten
© 2021/2022 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud